Selviytyjät opettivat minulle 5 asiaa sijoittamisesta

Uusi Suomen Selviytyjät -kausi on taas pyörähtänyt käyntiin! Jenkeistä Suomeen rantautuneessa viihdeohjelmassa joukko ihmisiä koittaa selviytyä autiolla saarella juonitellen toisiaan vastaan. Tällä ei luulisi olevan mitään tekemistä sijoittamisen kanssa. Oppeja voi kuitenkin poimia yllättävistä paikoista!

Kuva: Johanna Taskinen

1. Selviytyjät opettaa hajauttamisen tärkeydestä

“Kaikkia munia ei kannata laittaa yhteen koriin” on tuttu fraasi sijoittajille. Järkevä sijoittaja ei osta vain yhden yrityksen osakkeita tai sijoita ainoastaan yhdelle toimialalle, sillä silloin riski menettää kaikki on suurempi kuin hajauttamalla. Hajauttamista voi toteuttaa esimerkiksi toimialoittain, maantieteellisesti sekä ajallisesti. Voit siis esimerkiksi sijoittaa säännöllisesti erilaisiin rahastoihin, jotka toimivat eri maiden markkinoilla.

Sama pätee Selviytyjissä! Tosin sillä erotuksella, että siellä investoidaan sosiaalisiin suhteisiin. 

Jos investoit kaiken aikasi ja sosiaaliset taitosi vain yhteen ihmiseen tai liittoumaan, on riski, että jäät tyhjän päälle, jos paras liittolaisesi putoaa pelistä. Siksi taitavilla pelaajilla on usein monia verkkoja vesillä.

2. Voittajat uskaltavat ottaa myös riskejä

Yleensä Selviytyjissä voittajiksi äänestetään ne, jotka ovat uskaltaneet tehdä isoja peliliikkeitä ja ottaa riskejä tarpeen tullen. Myös varman päälle pelaamalla saattaa pärjätä hyvin, mutta silloin isoin potti menee todennäköisesti sivusuun.

Sama juttu sijoittamisessa. Kuten Mimmit sijoittaa -podin ensimmäisellä kaudella todettiin, “se joka ei riskeeraa, ei juo samppanjaa”. Sijoittamisessa tuotto kulkee nimittäin käsi kädessä riskin kanssa. 

Tämä ei tietenkään tarkoita, että kaikkien tulisi sijoittaa vain riskipitoiseen kryptovaluuttaan, sillä jo tasaisella kuukausisäästämisellä indeksirahastoon tulee kerryttäneeksi elämän aikana kelpo potin. Selviytyjistä poiketen sijoittamisen horisontti ei ole viikoissa vaan vuosissa.

3. Järki vai tunteet – vai molemmat?

Ikuinen dilemma! Taktiikoita on monia, eikä yhtä oikeaa vastausta tähän ole.

Selviytyjissä on tullut monta kertaa todistetuksi, että omaan intuitioon kannattaa luottaa. Usein kuitenkin kuulee sanottavan, että tunteet kannattaa laittaa pelatessa sivuun ja keskittyä ajattelemaan järjellä, sillä Selviytyjiin ei mennä saamaan uusia ystäviä.

Sama pätee sijoittamiseen. Tunteet vaikuttavat väistämättä kaikkeen tekemiseemme, ja hyvä niin, sillä se erottaa meidät roboteista. Sijoittamisessa ei ole kuitenkaan lainkaan turhaa perehtyä myös numeroihin.

Sijoittajan tärkeimpiä tunnuslukuja ovat esimerkiksi EPS, P/E-luku sekä osinkotuotto. Lisäksi kannattaa edes hieman ymmärtää sitä toimialaa, johon on sijoittamassa.

Ehkä järki ja tunteet voivat siis elää sopusoinnussa ja täydentää toisiaan – niin Selviytyjissä kuin sijoittamisessakin.

4. Pysy suunnitelmassa – ja tee varasuunnitelma

Suunnitelmassa pysyminen on sijoittamisen (ja Selviytyjien!) kulmakivi. Kriisitilanteessa hutilointi harvoin parantaa tilannetta.

Muistuta siis itsellesi, miksi sijoitat ja missä tilanteissa olet valmis myymään. Entä mitä teet, jos kurssit kääntyvät jyrkkään laskuun?

Vaikka Selviytyjissä arvostetaan isoja peliliikkeitä, on varsinkin pelin alkuvaiheessa hyvä pysyä liittouman kanssa tehdyissä suunnitelmissa. Jos alkaa sooloilemaan viime hetkellä, herättää se epäluottamusta ja silloin saattaa lentää itse pois.

Joskus on tietysti tarve reagoida nopeasti muuttuviin olosuhteisiin, mutta niitäkin tilanteita varten olisi hyvä olla varasuunnitelma takataskussa. Ja tämä pätee kaikkeen elämässä!

5. Kaikki ei ole vain itsestään kiinni

Tämä on tietysti hyvä muistaa yleisestikin. Vaikka optimoisit kaiken – sijoittamisen kontekstissa tekisit kaiken oppikirjan mukaan tai Selviytyjissä voittaisit kisat ja löytäisit symbolit – voi tapahtua yllättäviä käänteitä, joihin et voi vaikuttaa. 

Et voi yksinäsi hallita pörssiä (etkä heimoneuvostoa!), ja joskus suuremmat tapahtumat, kuten maailmalla tapahtuvat asiat (tai yllättävä juonenkäänne pelissä) heijastuvat myös omaan tekemiseen.

Koska kaikki ei ole aina omissa käsissä, on välillä vain luotettava.

Sekä sijoittamisessa että Selviytyjissä on hyväksyttävä se tosiasia, ettei takeita onnistumisesta ole. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö kannattaisi edes yrittää. Aina on nimittäin joku, joka voittaa Selviytyjät, ja historian valossa sijoittamisenkin voi väittää olevan varsin voittoisaa. 

Iines Joronen

Globaaleista ilmiöistä kiinnostunut valtsikalainen, joka inspiroituu intuitiokorteista ja kovista treeneistä. Mimmit sijoittaa -median toimittaja.

Edellinen
Edellinen

Millaiset ovat lainojen korkojen lähitulevaisuuden näkymät?

Seuraava
Seuraava

Viidennellä hakukerralla lääkikseen: tasapainon löytäminen toi Marikalle opiskelupaikan