Mitä hyvää taloudessa tapahtuu? Listasimme 8 positiivista talousuutista

Maailmantalous ja markkina ovat kokeneet viime aikoina kovia kolahduksia. Inflaatio heikentää ihmisten ostovoimaa ja talous on kokenut notkahduksia. Mutta ei huonoa ilman jotain hyvääkin! Talous ei ole uinut pelkästään syvissä vesissä, vaan tunnelin päässä näkyy myös valonpilkahduksia. Kysyimme asiantuntijoilta, millaisia hyviä asioita talousrintamalla tapahtuu ja listasimme viime ajoilta kahdeksan positiivista talousuutista. Eiköhän aloiteta!

Kuva: Veera Kesänen

1. Inflaation hidastuminen

Inflaatio on hidastunut niin Suomessa kuin muuallakin suhteellisen nopeasti viime kuukausien aikana. Hintojen nousun hidastuminen on ollut myös laaja-alaista koskien lähes kaikkia tavaroita ja palveluja. OP:n senioriekonomistin Tomi Kortelan mukaan tämä tarkoittaa, että kuluttajien ostovoima alkaa kasvaa ja myös keskuspankeilta voidaan odottaa koron laskuja ensi vuoden aikana, mikä piristää talouskehitystä.

2. Korkojen nousun päättyminen

Korkojen nousu näyttää päättyneen ja markkinat ennakoivat jo seuraavaksi korkojen laskua. Suomen Yrittäjien johtajan ja pääekonomistin Juhana Brotheruksen mukaan tämä helpottaa velkaantuneita yrityksiä ja kotitalouksia.

3. Talouden kriisin kestävyys

Euroopan taloudet kohtasivat merkittävän energiakriisin, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Talouskasvu hidastui merkittävästi Euroopan maissa, mutta synkimmät skenaariot vältettiin. Kortela kertoo, että esimerkiksi Saksan kohdalla puhuttiin suurimmasta taantumasta sitten toisen 2. maailmansodan, mutta tosiasiassa Saksan talous on pysynyt hyvin maltillisessa taantumassa. Nykyaikaiset taloudet – kaikista ristiin kytkennöistä huolimatta – näyttäytyvät suhteellisen sopeutuvaisilta suurinkin muutoksiin.   

4. Varainsiirtoveron laskeminen ja hallituksen muut taloustoimet

Varainsiirtovero laskee. Hallitus päätti leikata varainsiirtoveroa lokakuun puolivälissä, mikä Brotheruksen mukaan tukee asuntomarkkinoita, työmarkkinoita ja talouskasvua. 

5. Päivittäistavarakaupan nousu ja tavaraviennin kasvu

Päivittäistavarakauppa on kääntynyt pieneen nousuun. Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan ennusteryhmän tutkija Birgitta Berg-Andersson kertoo, että myös tavaravienti eli viennin määrä piristyi elokuussa ja nousi edelliskuukauden kuopasta.

6. Kiinan talouden kehityksestä vetoapua Euroopalle

OP:n salkunhoitaja Jussi Hyöty kertoo, että tässä tarkastelijan näkökulmalla on merkitystä, mutta Kiinan presidentti Xi kommentoi hiljattain, ettei ongelmallinen taantuma ole vaihtoehto Kiinalle. Tämä tarkoittaisi globaalin kysynnän kasvua, mistä vientivetoinen Eurooppa tulisi saamaan vetoapua ensi vuonna. Jos Hyödyn pitää valita, tämä on hänen mielestään yksittäisistä uutisista kaikkein tärkein Euroopalle.

7. Läntisten talouksien työvoimapulan positiivinen puoli

Hyöty muistuttaa, että Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD nosti hiljattain esille, että läntisissä talouksissa – USA:ssa ja Euroopassa – oleva työvoimapula voi selittää, miksi kyseiset taloudet kestävät tällä hetkellä niin hyvin rahapolitiikan kiristyksen. Ilmiön taustalla ovat yhteiskuntien ikääntyminen ja investointivaje edellisellä vuosikymmenellä. Työmahdollisuuksia on siis hyvin tarjolla. Vaikka nykyinen heikentyvä suhdanne voi antaa lyhyellä aikavälillä hätäisen kuvan, jatkossakin töitä on tarjolla totuttua enemmän.

8. Palkkojen nousu ja ostovoiman paraneminen

Palkat nousevat nyt inflaatiota nopeammin ja ostovoima paranee.

Lähteet?
Tomi Kortela, senioriekonomisti, OP-ryhmä
Jussi Hyöty, salkunhoitaja, OP-ryhmä
Juhana Brotherus, Johtaja, pääekonomisti, Suomen Yrittäjät
Birgitta Berg-Andersson, ennusteryhmän tutkija, Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla
Tinja Hokkanen

Mimmit sijoittaa -median toimittaja.

Edellinen
Edellinen

Sähkö 101: Kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää sähköstä

Seuraava
Seuraava

Mikä ihmeen girl math?