Näin säästät älykkäiden laitteiden avulla aikaa, vaivaa ja rahaa kotikonttorilla – Lue asiantuntijan vinkit

Mainos: Gigantti

Äly kodinkoneissa ja elektroniikassa tarkoittaa laitteiden kykyä sopeutua käyttäjänsä tarpeisiin ja käyttäytymiseen. Kysyimme Gigantin Yritysmyynnin asiantuntijalta, miten älykäs teknologia ja laitteisiin tuloaan tekevä tekoäly auttavat säästämään etätyöläisen aikaa, rahaa ja hermoja.

Asiantuntijan mukaan älylaitteet säästävät aikaa. Kuva: Mimmit sijoittaa

Kodinkone tai elektroniikka lasketaan älylaitteeksi, jos se voidaan liittää langattomaan verkkoon tai muihin samassa verkossa oleviin laitteisiin. Käytännössä tämä voi tarkoittaa esimerkiksi laitteiden välistä langatonta yhteistyötä, niiden etäseurantaa ja -ohjausta, ääniohjautuvuutta tai ennakoivaa huoltoa.

Gigantin yritysmyynnin päällikkö Niko Aittokallion mukaan älykkäistä laitteista ja työelämästä puhuttaessa eniten keskustelua herättää tällä hetkellä tekoäly. 

“Tekoäly tulee viemään laitteiden kyvyt entistä pidemmälle: ne pystyvät oppimaan ja tekemään itsenäisiä päätöksiä ilman käyttäjäänsä. Tällä hetkellä tekoäly on ehtinyt esimerkiksi Samsungin kehittyneempiin puhelimiin, jotka vaikkapa kääntävät puhuttua kieltä reaaliajassa kuulijalle”, Aittokallio kertoo.

Hän toteaa, että monille tutut Apple TV:n, Chromecastin ja Google Homen kaltaiset viihde- ja avustajajärjestelmät, tulevat tarjoamaan tekoälyn myötä entistä yksilöidympää palvelua. Lisäksi nyt ja tulevaisuudessa moni huomaa tekevänsä töitä tekoälyn tukemana, kun yritykset siirtyvät käyttämään tietotyössä erilaisia avustajajärjestelmiä esimerkiksi Microsoftin 365 -tuoteperheestä.

“Älyratkaisut kehittyvät jatkuvasti myös lämmityksen, virrankulutuksen ja sisäilman säätelyn sekä kotien ja toimistojen turvallisuuden ja valvonnan optimoinnissa”,  Aittokallio kertoo.

Miten tällaiset älykkäät laitteet voivat helpottaa etätyöläisen arkea ja auttaa säästämään rahaa?

Vaivattomuutta aamuihin ja arjen askareisiin

Yksi etätyöpäivien eduista on se, että pukeutumiselta, laittautumiselta ja työmatkoilta säästyy aikaa muulle. Osalla aamujen aikataulujen optimointi menee jopa niin pitkälle, että sängystä siirrytään lähes suoraan työpisteelle.

Erilaisten aamurutiinien suorittaminen tai esimerkiksi lyhyen aamukävelyn tekeminen ennen työpäivän aloittamista voi kuitenkin tehdä olosta energisemmän ja lisätä keskittymiskykyä. WiFiin yhdistetyt laitteet ja niiden etähallinta tuovat vaivattomuutta etätyöskentelijän aamuihin ja auttavat säästämään aikaa, vaikka töiden pariin ei heti ensimmäisenä säntäisikään.

“Esimerkiksi aamukahvin keittymisen voi ajastaa, jolloin se on heti valmiina nautittavaksi aamurutiinien tai -kävelyn lomassa. Toisaalta mikäli kahvin haluaa juoda vasta ulkoilun jälkeen, voi keittimen kytkeä päälle happihyppelyllä käydessä”, Aittokallio sanoo.

Myös älykäs valaistus voi helpottaa aamuja, sillä se mahdollistaa omien aika- ja tunnelma-asetusten luomisen. Esimerkiksi makuuhuoneen valon voi ajastaa kirkastumaan vähitellen ennen herätyskellon soimista.

“Eri huoneiden valoja ohjaava ja optimoiva älykäs valaistus  on kiinnostava lisä sekä kotiin että konttorille, sillä sen avulla voi säädellä valaistuksen sävyä ja kirkkautta vaikkapa vireystilaa nostattamaan tai taukohuoneeseen rauhallisuutta tuomaan”,  Aittokallio toteaa.

Lisäksi älykkäät kodinkoneet ja niiden etähallinta voivat helpottaa kodin askareiden hoitamista etätyöpäivän lomassa. Pienten taukojen pitäminen pitkin työpäivää on suositeltavaa palautumisen ja työtehon kannalta. Monet käyttävät taukoajan esimerkiksi pyykin pesemiseen tai lounaan valmistamiseen. 

“Älyominaisuudet tuovat yhä enemmän arkea helpottavia toimintoja isoihin kodinkoneisiin. Esimerkiksi Boschin kehittyneimmissä uuneissa on kamerat, jotka vahtivat paistamista. Laite raportoi paistajalle puhelimeen, milloin ruoka on valmista”,  Aittokallio kertoo.

Älykkäät laitteet voivat säästää ajan ja vaivan lisäksi myös rahaa

Aittokallion mukaan älyominaisuudet voivat auttaa pitämään sähkölaskun summan kurissa, sillä niiden avulla voi esimerkiksi optimoida energiankulutusta ja hyödyntää erilaisia energiansäästöasetuksia. Lisäksi älyominaisuuksien avulla laitteita voi sammuttaa ennakoiden ja säätää huoneen lämpötilaa alemmaksi automaattisesti esimerkiksi yön ajaksi tai niiksi hetkiksi, kun koti tai työhuone ovat tyhjillään.

“Sähköä nielevät tehokkaasti kaikki laitteet, jotka ovat yhteydessä nettiin. Siksi etenkin enemmän etänä työskentelevän kannattaa kiinnittää huomiota myös työpäivän aikaiseen sähkönkulutukseen”,  Aittokallio toteaa. 

Nyrkkisääntönä vanha elektroniikka vie yleensä enemmän energiaa kuin uusi, älykkäämpää teknologiaa hyödyntävä. Etenkin isompien kodinkoneiden hankinnassa kannattaa olla tarkkana energiamerkintöjen kanssa, ja valita kone, joka hyödyntää eri tavoin sähköä ja ympäristöä säästäviä ohjelmia.

Aittokallio muistuttaa, että sähköä säästävän etätyöskentelijän kannattaa pitää mielessä vähintään yksi ohjenuora: aamusta iltaan pöydällä nököttävä tietokone kannattaa sammuttaa aina käytön jälkeen.

“Lepotilaan jäävä kone kuluttaa jatkuvasti sähköä. Jos kyseessä on kannettava, akku tyhjenee nopeammin ja lataamaan joutuu useammin”,  Aittokallio toteaa.

Ylipäätään erilaisten latureiden tai muun elektroniikan virtapistokkeiden jatkuva seinässä kiinni pitäminen kuluttaa sähköä. Älypistorasioiden tai -jatkojohtojen avulla virran saa helposti kytkettyä pois – myös silloin, kun seinään jääneet laturit muistaa vasta kotoa poistuttua.

Älyominaisuudet tarjoavat uudenlaista tukea ja tehoa työskentelyyn 

Älykkäät laitteet hyödyttävät yhä enemmän myös itse työn teossa. 

“Moni hyödyntää etätyössäkin ääniohjattua assistenttia ja hakee rauhaa vaikkapa vastamelukuulokkeilla, jotka suodattavat valikoidut äänet ennalta määritellyllä tavalla”, Aittokallio toteaa. 

Aittokallion mukaan laitteiden älyominaisuudet voivat parantaa erityisesti tukea tarvitsevien työskentelykokemusta.

“Esimerkiksi ääniohjaukseen, puheentunnistukseen, selkokielisyyteen ja navigointiin linkittyvät ominaisuudet voivat auttaa vammaisten henkilöiden tai neuroepätyypillisten työskentelyä. Onkin mielenkiintoista nähdä, miten tekoäly tulee parantamaan työntekoamme myös tästä näkökulmasta”,  Aittokallio kertoo.

Hän muistuttaa, että tekoäly tulee ylipäätään muuttamaan työntekoamme jo lähitulevaisuudessa useilla tavoilla, ja Gigantin Yritysmyynnissä valmistaudutaan siihen eri tavoin.

“Tällä hetkellä ihmiset kaipaavat tietoa sekä markkinoilla olevista että sinne tulevista laitteista ja ylipäätään tekoälyn mahdollisuuksista. Siksi järjestämme esimerkiksi nyt toukokuussa tekoälyyn liittyvän aamupalatilaisuuden yritysasiakkaillemme eri puolilla Suomea yhteistyössä Applen kanssa. Kutsu tulee jokaiselle, joka tilaa meiltä yritysmyynnin uutiskirjettä”, Aittokallio kertoo.

Matleena Inget

Kestävästä kehityksestä ja kulutuksesta sekä taloudesta innostunut kauppislainen, joka on utelias ymmärtämään maailmaa ja muita ihmisiä. Mimmit sijoittaa -median toimittaja.

Edellinen
Edellinen

Mimmit sijoittaa – Sijoitusopas, jota ymmärrät näyttää, että säästäminen ei ole tylsää eikä sijoittaminen vaikeaa

Seuraava
Seuraava

Miten talouspolitiikan päätökset vaikuttavat sinuun? Tapahtuvat muutokset pähkinänkuoressa