Miten talouspolitiikan päätökset vaikuttavat sinuun? Tapahtuvat muutokset pähkinänkuoressa
Viime kesänä aloittaneen Petteri Orpon hallituksen kaavailemat muutokset talouspolitiikkaan alkavat näkyä, kun osa päätöksistä astuu voimaan tämän vuoden aikana. Käydään yhdessä läpi, miten muutokset vaikuttavat sinun elämääsi.
Palkasta enemmän rahaa käteen
Kaikkien palkansaajien veroprosentit laskevat tämän vuoden aikana 0,5-1,2 prosenttiyksikköä tulotasosta riippuen, eli palkasta jää hieman enemmän käteen mitä aikaisemmin.
Lisäksi niin kutsutun solidaarisuusveron alarajaa nostetaan, eli yhä useampi hyvätuloinen välttyy tältä verolta. Aikaisemmin tämä kahden prosenttiyksikön lisävero tuli silloin, kun tienasi yli 85 800 euroa vuodessa, mutta jatkossa verotetaan enää heitä, joiden vuosittaiset ansiotulot ovat yli 150 000 euroa.
Monien palkansaajien menot saattavat kuitenkin kasvaa työmatkojen osalta, sillä aiemmin työmatkamenojen vähennyksen omavastuuosuus on ollut 750 euroa, kun tänä vuonna se nousee 900 euroon. Lisäksi vähennyksen enimmäismäärä laskee. Voit lukea lisää verovähennyksistä marraskuussa 2022 ilmestyneestä jutusta.
Ensiasunnon osto vaikeutuu, mutta sijoittajia suositaan
Varainsiirtoveroprosentit laskevat. Täten esimerkiksi kiinteistön ostaminen muuttuu hieman edullisemmaksi, kun siitä täytyy jatkossa maksaa varainsiirtoveroa yhden prosenttiyksikön verran vähemmän. Asuntojen kohdalla lasku on puolikkaan prosenttiyksikön verran.
Toisaalta ensiasuntojen verovapaus poistui vuoden alussa. Aikaisemmin ei siis tarvinnut maksaa lainkaan varainsiirtoveroa ensimmäisestä asunnosta, mutta nykyään tätä etua ei enää ole.
Jos olet onnistunut keräämään osakesäästötilillesi isomman potin, ja aikaisempi 50 000 euron katto on haitannut säästötavoitteitasi, saattaa sinua ilahduttaa se, että tulevaisuudessa osakesäästötilin katto nousee 100 000 euroon.
Monista tuista leikataan, mutta opintolainaa voi saada jatkossa yhä enemmän
Moni tuki heikkenee, ja erityisesti asumistukeen tulee muutoksia.
Yleisen asumistuen perusomavastuuosuus kasvaa ja korvausprosentti pienenee, eli suomeksi sanottuna tuen määrä laskee. Lisäksi mahdollisuus saada asumistukea omistusasuntoon poistuu tämän vuoden lopussa.
Erityisesti helsinkiläisten asumistuet laskevat, kun huomioon otettavien asumismenojen enimmäismäärä pienenee vastaamaan muuta pääkaupunkiseutua. On siis syytä toivoa, että vuokrat laskevat samassa suhteessa!
Opintorahaa ei enää nosteta vuosittain indeksin mukaan, mutta opintolainaa on mahdollista ottaa enemmän, ja lisäksi valtion takausta kasvatetaan.
Lisäksi työttömyysturvaa leikataan. Voit lukea aiheesta lisää lokakuussa 2023 julkaistusta jutusta.
Jotkin tuotteet kallistuvat, ja toisten hinta laskee
Suuria muutoksia päivittäistavaroiden hintoihin ei näillä näkymin ole tiedossa, mutta muutama asia muuttuu.
Polttoaineiden, kuten bensan ja dieselin, hintaa pyritään laskemaan alentamalla polttoaineiden valmisteveroa.
Alkoholituotteissa oluen veroa on laskettu, mutta viinien ja väkevien alkoholijuomien verotusta puolestaan nostettu.
Ja mikäli bensan tai alkoholin hinta eivät kosketa sinua, ehkä voit silti hyötyä kotitalousvähennyksestä. Verotuksessa on voinut saada kotitalousvähennystä, kun ostaa esimerkiksi siivous- tai lastenhoitopalveluita. Tätä vähennystä on voinut saada aikaisempaa enemmän viimeiset kaksi vuotta, ja tästä korotetusta määrästä pidetään vielä tänä vuonna kiinni. Lisäksi uutena asiana kotitalousvähennystä voi saada myös fysioterapiasta ja toimintaterapiasta.
Lähteet: kela.fi, valtioneuvosto.fi, vero.fi ja veronmaksajat.fi