Miksi talous menee juuri nyt päin puuta? Mimmi vastaa

Mimmi vastaa lukijoiden kysymyksiin massista, taloudesta ja universumin kiemuroista. Mikä mietityttää? Kysy Mimmiltä meiliteitse: mimmi@mimmitsijoittaa.fi.

Kuva: Veera Kesänen

Hei Mimmi, auta! Miksi talous menee päin puuta? Osakkeet laskee, korot nousee (kai?), inflaatio kiihtyy? Miksi tämä kaikki tapahtuu samanaikaisesti ja miksi juuri nyt? En ymmärrä yhtään, voiko tätä yksinkertaistaa? AHDISTAA. 

– Pelokas Pentti

Inflaatio on täällä. Kauan sitä olikin odotettu. Keskuspankit ovat vuoden 2008 finanssikriisistä saakka syytäneet rahaa markkinoille”, Tuomas Niskakangas kirjoittaa. 

Miksi talous menee juuri nyt päin puuta? Koska tilanne on synkkä ja mutkikas, pysytään ruohonjuuren tuntumassa. Kysyin EVAn ekonomisti ja mimmikaveri Sanna Kurroselta apua – ruohonjuuritasoisesti – meitä kaikkia kummastuttavan taloustilanteen ymmärtämiseen. 

Selvää on, että inflaatio on sekä osakkeiden laskun että korkojen nousun takana piilevä pahis. 

Sannan mukaan keskuspankkien tehtävä on pitää inflaatio, eli yleinen hintatason nousu, noin kahdessa prosentissa. Kun inflaatio on nyt karannut kauas keskuspankkien tavoitteesta, korkoja täytyy nostaa ja nopeasti, jotta inflaatio saadaan takaisin kahden prosentin tuntumaan. Erityisen nopeasti korkoja nostaa nyt maailman suurimman talouden USA:n keskuspankki Fed.

Mitä korkojen nousemisesta seuraa? Yritysten mahdollisuudet investoida heikkenevät. Myös olemassa oleva rahoitus yleensä kallistuu. Seurauksena yritysten näkymien heikkeneminen ja sitten taas osakkeiden halpeneminen (näistä jälkimmäistä voi näkökulmasta riippuen tarkastella joko alennusmyynteinä tai omaisuuden sulamisena). 

Mitä muuta inflaatiopirulainen saa aikaan? Se itsessään vaikeuttaa yritysten toimintaa. Tuottajahinnat nousevat vauhdilla, koska raaka-aineet ovat kallistuneet. Lisäksi palkat nousevat USA:ssa nopeasti. Edellä mainitut lisäävät kustannuksia, ja niiden siirto asiakashintoihin lienee Haaste isolla H:lla. Näin ollen yritysten tulokset heikkenevät. 

Markkinoiden SUURIN pelko kuitenkin on, että Fed nostaa korkoja niin nopeasti, että koko USA:n talous (ja Euroopan heti perässä) painuu kunnon taantumaan.

Jos korkojen nousu ajaa yritysten investoinnit, kuluttajien luottamuksen ja esimerkiksi asuntomarkkinat alas, talouskasvu voi painua reilusti negatiiviseksi ja työttömyys lähteä nousuun. Euroopassa myös esimerkiksi Italian kyky pärjätä velkojensa kanssa heikkenee, kun korot nousevat.

Karmeinta on, mikäli inflaatio ei tule alas edes talouskasvun hyytyessä, vaan esimerkiksi energian hinnan nousu jatkuu. Silloin puhutaan stagflaatiosta, heikon kasvun ja korkean inflaation tilasta. Siihen on keskuspankkien vaikea politiikkatoimin vastata, sillä korkojen nosto inflaation torjumiseksi hidastaisi talouskasvua entisestään.

Ei voi siis sanoa, että huoli pois. Pelko on aiheellinen ja markkinoilla muutkin pelkäävät. 

Sannan mukaan parhaat tilaisuudet markkinoilla tulevat kuitenkin silloin, kun osaa heittää pelkonsa hieman ennen muita.

Ota siis kuppi kuumaa ja pohdi, kuinka sijoitusstrategiasi taipuu epävarmuudessa. Mutta älä ahdistu liikaa! Isomimmiäni lainaten: huoli on hiiri, joka syö huomisen juustoa. 

Lue myös:

Maksaako nuudelipaketti ensi vuonna 15 euroa? Mimmi vastaa

Kuinka käsitellä tuloeroja parisuhteessa? Mimmi vastaa

Kuinka polttarikulut jaetaan? Mimmi vastaa

Kuinka neuvotella korkeampi palkka? Mimmi vastaa

Mistä luottamusta oman yritystoiminnan perustamiseen? Mimmi vastaa

Mimmi

Generalisti, joka kuuntelee aina ennen kuin vastaa. Lukee Saariota ja soittaa Schubertia. Fanittaa energiapatukoita, tarra-arkkeja ja toimivaa elektroniikkaa. Miettii talous- ja rahakysymyksiä työkseen, vaaleanpunainen sijoitusliivi yllään.

Edellinen
Edellinen

Inflaatio jyllää ja korot nousevat – näin muutokset vaikuttavat sijoittajaan

Seuraava
Seuraava

Startup-rahoituksesta vain murto-osa menee naisten perustamille yrityksille – “Myös sijoittajien puolelle tarvitaan enemmän naisia”