Kryptovaluutat, vapaus, vauraus ja ihmisoikeudet. Miten nämä liittyvät toisiinsa?

Tiesitkö, että kryptovaluuttojen avulla voidaan saada aikaan merkittäviä muutoksia teknologian, politiikan ja talouden saralla? Jasmine Singh kirjoittaa blogissaan, että vaikka tällä hetkellä kryptovaluutat nähdään suurimmaksi osaksi vain spekulatiivisina sijoituskohteina, ne voivat olla myös paljon muuta.

⋆✰『 @desireemyersss on pinterest ♡ 』✰⋆.jpeg

Raha on yhteiskunnassamme itsestäänselvyys ja sitä on helposti saatavilla. Itsestäänselvyydellä ja helpolla saatavuudella en tarkoita sitä, että rahaa saisi noin vain vaikka rahapuusta, vaan sitä, että meillä on paljon mahdollisuuksia päästä käsiksi siihen. Voimme esimerkiksi nostaa ja käyttää käteistä, vinguttaa luottokorttia, lainata rahaa, siirtää siirtää mobiilipankissa tililtä toiselle rahaa tai tehdä kaverille hetkessä maksupyyntö applikaation kautta. Rahan saatavuus ei kuitenkaan ole kaikille itsestäänselvää tai helppoa. Onneksi kryptovaluutat voivat mahdollistaa ja helpottaa asiaa!

“Cash is King!” on sanonta, jota itse käytin aikaisemmin usein. Tämä sanonta sai hiljalleen väistyä, kun digitaalinen raha, eli pankki- ja luottokortit, tulivat kuvioihin. Päästyäni yli kammostani käyttää helppoa muovirahaa tulivat käyttöön erilaiset mobiiliaplikaatiot, joiden ansiosta maksaminen helpottui vielä ennestään. Kryptovaluuttojen tultua kuvioihin ymmärsin, että rahan rooli on suurempi kuin olin aikaisemmin ajatellut. Raha ei ole vain vaihdannan väline, laskentayksikkö ja arvonsäilyttäjä, vaan sillä on rajattomasti mahdollisuuksia, joita kryptovaluutat mahdollistavat. 

“Kryptovaluutat voivat auttaa taistelussa taloudellista eriarvoisuutta vastaan”

Kryptovaluutat mahdollistavat valinnanvapauden, autonomian, luottamuksellisuuden ja turvallisuuden tiedon lähettämisessä. Vaikka tällä hetkellä kryptovaluutat nähdään suurimmaksi osaksi vain spekulatiivisina sijoituskohteina, on niillä muutakin käyttöä. Eri kryptovaluuttojen teknologiat ja niiden mahdollisuudet voivat auttaa taistelussa taloudellista eriarvoisuutta vastaan ja rahoituspalveluiden tarjoamisessa heille, joille ne eivät ole aikaisemmin olleet saatavilla. Kryptovaluutat voivat näin ollen saada merkittäviä muutoksia aikaan teknologisella, poliittisella ja taloudellisella saralla. 

“Maailmassa on yli 1,7 miljardia alipankitettua ihmistä”

Monissa kehittyvissä maissa on paljon ns “alipankittettuja” ihmisiä, eli ihmisiä, joilla ei ole mahdollisuutta käyttää pankkia rahansa säilyttämiseen ja palveluiden saamiseen. Tämä kasvattaa taloudellisen eriarvoisuuden kuilua ja mahdollisesti estää elämänlaadun paranemista. Yhteensä maailmassa on yli 1,7 miljardia alipankitettua ihmistä. Alipankitetut ihmiset turvautuvat käteiseen, jonka säilyttäminen ja hallinta voi muodostua hankalaksi.

Pankit ja pankkitilit eivät ole kaikille itsestäänselvyyksiä. Etäisyys lähimmästä pankista voi olla kohtuuton, henkilöllisyyden todistaminen pankkitilin avaamista varten ei kenties ole mahdollista dokumenttien puutteen vuoksi, lukutaidottomuus rajoittaa kirjallisiin sopimuksiin perustuvaa toimintaa ja pankkien haluttomuus avata tiliä vähätuloiselle henkilölle ovat vain esimerkkejä syistä. Tämä voi johtaa taloudelliseen syrjäytymiseen. Omia varoja ei voida turvallisesti säilyttää, lainan saaminen on mahdotonta tai hyvin rajallista, sijoittaminen, kaupankäynti verkossa ja rahanhallinta ovat käden ulottumattomissa. Enter, kryptovaluutat! Kryptovaluutat tekevät varallisuuden säilyttämisen ja hallinnan helpoksi ja nopeaksi, sekä mahdollistavat osallistumisen taloudelliseen yhteiskuntaan esimerkiksi vastaanottamalla palkkaa suoraan Bitcoineina, tai sijoittamalla! 

“Kryptovaluutat voivat antaa taloudellista ja poliittista vapautta ihmisille, joilla ei ole sitä aikaisemmin ollut”

Kryptovaluutat voivat antaa taloudellista ja poliittista vapautta ihmisille, joilla ei ole sitä aikaisemmin ollut. Esimerkiksi Bitcoin on hajautettu kryptovaluutta, joka perustuu lohkoketjuun. Sitä ei pystytä muuttamaan tai pysäyttämään, se on sensuurivapaa, eikä sen hallinnointiin tai käyttöön tarvitse kolmatta osapuolta, kuten rahoituslaitosta tai pankkia. Yksinkertaisimmillaan ainoa asia, jonka kryptovaluuttojen hallinnointiin ja käyttämiseen tarvitsee, on älypuhelin. 

Aikaisemmin älypuhelimet olivat kalliita ja poissuljettu vaihtoehto monille, mutta teknologian kehittyessä tämä meille tavanomainen teknologia on yleistynyt kehittyvissä maissa, mikä tarjoaa uusia mahdollisuuksia alipankituille henkilöille. Kryptovaluutat vaativat tällä hetkellä jonkinasteista ymmärrystä niiden hallinnointiin ja käyttämiseen liittyen. Kryptovaluuttojen yhä laaja-alaisempi käyttö, teknologian kehitys ja helpottuminen tulevat alentamaan huomattavasti kynnystä lähteä niiden matkaan! 

“Venezuelan bolivarin menetettyä arvonsa venezuelalaiset kääntyivät kryptovaluuttojen puoleen”

Venezuela on erinomainen esimerkki kryptovaluuttojen laajasta käytöstä. Maa kärsii tällä hetkellä modernin historian pahimmasta talouskriisistä ajauduttuaan hyperinflaatioon hintasäätelyn, kauppasaartojen, tulojen tippumisen ja konkurssiaaltojen seurauksena. Hyperinflaatio tarkoittaa nopeaa ja hallitsematonta hinnannousua. Inflaatio Venezuelassa on yli kymmenen miljoonaa prosenttia, eli rahan arvo on lähes mitätön verrattuna aiempaan. Venezuelan bolivarin menetettyä arvonsa venezuelalaiset kääntyivät kryptovaluuttojen puoleen. Moni muutti bolivarit kryptovaluutoiksi, jotta heidän rahansa arvo säilyisi. Lisäksi moni lähetti ulkomailta sukulaisilleen Venezuelassa käyttörahaa. Bitcoineilla lähettäminen onnistui edullisesti, nopeasti ja ilman kolmansia osapuolia. 

Kryptovaluutat voivat tarjota uusia mahdollisuuksia, kuten omana pankkina toimimisen ja taloudellisen eriarvoisuuden vähenemisen turvallisilla ja jokseenkin helppokäyttöisillä työkaluilla. Kryptovaluutat tarjoavat spekulatiivisen sijoituskohteiden ja älysopimusalustojen lisäksi pääsyn ja mahdollisuuden tasa-arvoisempaan ja avoimempaan tulevaisuuteen kaikille!

Jasmine Singh

Taloudellisen vallankumouksen ja vapauden perässä juokseva mimmi, joka tekee viikonloppuisin DJ-keikkoja. Lempiaiheitani ovat kryptovaluutat, maailman poliittinen tilanne ja musiikki.

Edellinen
Edellinen

Hyvää joulua, mimmit! Tässä ovat vuoden luetuimmat jutut

Seuraava
Seuraava

Kuuluisitko kirkkoon, jos vuosittain postilaatikkoon kolahtaisi monen sadan euron lasku?