Kokemuksiin sijoittamisesta on hyötyä myös työuralla
“Historian kavahduttavimmat kirjat ja maailmankuulut maalaukset eivät ole kotihiirten tekemiä”, toimittaja Aino-Maija Makkula kirjoittaa. Hän kannustaa haastamaan maailmankatsomusta kokemuksiin sijoittamalla. Rahan käyttäminen kokemuksiin on kasvava trendi.
Rahan käyttäminen kokemuksiin, kuten matkustamiseen ja konsertteihin on kasvava trendi, toteaa psykologi ja kuluttajakäyttäytymisen professori Kit Yarrow Speaking of Psychology -podcastin jaksossa What guides our buying behaviour. Myös minä olen havainnut trendin omassa kuluttajakäyttäytymisessäni, sillä jos pakollisia menoja ei lasketa, olen käyttänyt elämäni aikana eniten rahaa matkustamiseen.
Vanhempien kanssa tehtyjen lomamatkojen jälkeen ensimmäinen oma ulkomaanmatkani oli 17-vuotiaana coast to coast -matka Yhdysvaltojen halki. Kolmen viikon lysti kustansi lähes 7000 euroa, mutta oli todellakin hintansa arvoinen. Kokemuksia, tunteita, maisemia ja solmittuja ystävyyssuhteita ei voi mitata rahassa.
Seuraava iso reissu oli täysi-ikäisyyden kynnyksellä toteutettu interrail-matka. Tälle seikkailulle lähdin tiukalla budjetilla ja rinkassa keikkuivat vain välttämättömät tavarat. Rahojen huvetessa elin tonnikalalla ja Suomesta mukaan haalitulla pikapuurolla. Lopulta lainasin pakollisiin kuluihin rahaa poikaystävältä. Budjetissa pysyäksemme nukuimme öitä myös rautatieasemilla ja heräsimme saksalaispoliisien vihaisiin ärinöihin. Olin veloissa ja elin todella minimalistisesti, mutta tunsin itseni tuon kuukauden aikana onnellisemmaksi kuin koskaan.
Kokemukset laajentavat maailmankatsomusta
Alkuvuodesta pakkasin taas pitkästä aikaa matkalaukkuni täyteen kevätvaatteita ja viiletin yksisuuntaisella lennolla pois Suomen kylmyydestä kohti Lissabonia. Olin panostanut reissuun paljon ja jännitti, olinko tekemässä varmasti oikean päätöksen. Matka oli riskisijoitus.
Ensimmäisinä viikkoina täällä Lissabonissa tapaamani ystävä totesi osuvasti, että ”you have to spend money to earn more money”– ”sinun täytyy käyttää rahaa tienataksesi lisää rahaa”– enkä voisi olla hänen kanssaan enempää samaa mieltä. Tällä lausahduksella en tarkoita materiaan tai osakkeisiin sijoittamista, vaan rahan sijoittamista kokemuksiin ja muistoihin. Etenkin luovalla alalla työskentelevien tulisi mielestäni panostaa ajatusmallien kyseenalaistamiseen ja maailmankatsomuksen laajentamiseen kokemuksien, kuten taiteen, konserttien ja matkustelun, kautta. Historian kavahduttavimmat kirjat ja maailmankuulut maalaukset eivät ole kotihiirten tekemiä.
Matkalla oppii sellaista, mitä ei koulussa opeteta
Mielestäni matkustamista voisi verrata myös hieman hintavaan elämän uimakouluun. Uuteen ympäristöön totutteleminen on kuin hyppy kylmään veteen: uusissa vesissä täytyy oppia uimaan, mutta uimaopettajaa ei ole. Pinnalla selvitäkseen täytyy matkan varrella luoda sosiaalisia suhteita, oppia luottamaan ja tukeutumaan muihin, kysyä ja pyytää apua, uskaltaa heittäytyä ja mennä kauas pois omalta mukavuusalueeltaan. Lopulta huomaa, että on pärskinyt ilman räpylöitä paratiisisaarelle ja matkan varrella saanut kourallisen uusia ystäviä samoista vesistä.
Tällä Lissabonin reissulla olen toiminut uimaopettajana itse itselleni. Juuri se tekee yksin matkustamisesta erityisen opettavaista. Kukaan ei ole ollut lähettyvillä ohjeistamassa, mikä on oikein ja väärin, pitäisikö lähteä vai jäädä, sanoako obrigada vai obrigado. Matkani lähestyessä loppuaan voin todeta, että tämä riskisijoitukseni todellakin kannatti. Olen jälleen kerran oppinut itsestäni, maailmasta, kulttuureista sekä ihmissuhde- ja ongelmanratkaisutaidoista paljon sellaista, mitä ei lintukodon kahluualtaassa voi oppia. Näitä taitoja ei opeteta koulussa tai työpaikalla.
Matkustamiseen sijoittaminen on ollut ehdottomasti paras sijoitukseni, jonka voitot pysyvät mukanani läpi koko elämän. Reissatessa koetut ylä- ja alamäet ovat muovanneet minusta oma-aloitteisemman ja avarakatseisemman ihmisen. Olen myös entistä parempi työntekijä ja tulevaisuuden yrittäjä. Tärkein matkustamisen vahvistama piirre on kuitenkin itseluottamus. Tiedän, että kun seuraava heitto kylmään veteen uralla tai elämässä tulee, osaan uida vahvoin ja pitkin vedoin uudelle saarelle.