Kauppislaisen uratarina: “Yritysten tehtävä on luoda parempaa maailmaa”

Kaupallinen yhteistyö: Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu ja Asennemedia

Aalto-yliopiston kasvatti Josefiina Kotilainen kertoo haastattelussa opiskeluajoistaan Aallon kauppakorkeakoulussa ja siitä, kuinka hän on päätynyt nykyiseen rooliinsa Maki.vc:n talousjohtajana.

Josefiina Kotilainen. KUVA: Maki.vc

Josefiina Kotilainen. KUVA: Maki.vc

Hei Josefiina! Olet Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun kasvatti. Mikä sai sinut valitsemaan kauppiksen?

Olin lukioikäisenä aivan ulalla siitä, mitä tulevaisuudessa halusin opiskella. Ruksasin mahdollisuuksien listalta yksi kerrallaan vaihtoehtoja pois. Tämän prosessin jälkeen jäljelle jäi vain pari vaihtoehtoa, joista yksi oli kauppis. Opinto-ohjaajani meni sivulauseessa mainitsemaan, että olisi kovin epätodennäköistä, että pääsisin kauppikseen. Siitä suivaantuneena päätin päästä sisään. Ja pääsinkin!

Mikä oli pääaineesi ja miksi valitsit juuri sen?

Minua kiinnostivat laajasti kaikki kauppiksen pääaineet, joten valinta oli todella vaikea. Innostun helposti asioista ja rakastan uuden oppimista. Lopulta pääaineekseni valikoitui laskentatoimi, sillä muistin isäni maininneen, että jos haluaa yrityksen ylimpään johtoon, pitää ymmärtää numeroita.

Mielestäni opiskelijat ottavat liikaa stressiä pääainevalinnasta. Valintaa voi muuttaa myöhemmin, eikä sen tarvitse sitoa tietylle urapolulle.

Mitä toivot opiskelleesi kauppiksessa enemmän?

Monimuotoisuuteen ja sen johtamiseen liittyvä kurssi olisi ollut kauppiksen aikana todella hyödyllinen. DEI-teemat (Diversity, Equity, and Inclusion) ovat tulleet minulle tutummiksi vasta työelämässä. Koen, etten ole aina ymmärtänyt niistä tarpeeksi.

Harmittaa, että minulla oli ennakkoluuloja rahoituksen kursseja kohtaan. Uskaltauduin syventäville kursseille vasta maisterivaiheessa yhdessä kaverini kanssa. Se oli todella mielenkiintoista. Kursseista on rahoitusalalla hyötyä, vaikka niitä ei lukisi pääaineena.

Sinulla on taustaa kansainvälisestä teknologia- ja kasvuyritystapahtuma Slushista. Kuinka päädyit osaksi Slushia?

Vapaaehtoistöiden kautta – Slush on täynnä aktiivisia nuoria jotka haluavat muuttaa maailmaa. Siellä myös pääsee ottamaan paljon vastuuta, jos sitä haluaa. Otin siitä mahdollisuudesta kaiken irti ja vastasin kaksi vuotta Slushin taloudesta.

Muistellaan vielä fuksivuotta! Minkälaisesta työelämästä haaveilit ensimmäisenä opiskeluvuotenasi? 

Mursuna minua kiinnostivat kansainväliset yritykset ja johtoryhmätyöskentely – haaveilin työstä toimitusjohtajana merkityksellistä työtä tekevässä pörssiyhtiössä. Fuksivuotenani eksyin myös Slushiin vapaaehtoiseksi ja sitä kautta löysin innostuksen kasvuyrityksiä kohtaan. 

Uskon nykyään, että maailmaa voi muuttaa tehokkaimmin yrittäjänä.

Tärkeimmät oppisi Slush-ajoilta?

Hyvät ystäväni Katariina Helaniemi, Venla Väkeväinen ja Annaleena Kuronen ovat sanoittaneet Slushin ykkösopin parhaiten kirjassaan Kutsuvat sitä pöhinäksi (Otava, 2020). He sanovat, että Slush on tartuttanut meihin ”itseään toteuttavan ylivertaisuusharhan”. Minulle se kuvastaa sitä, kuinka kukaan ei osaa kaikkea, mutta jos uskoo itseensä, yllättäviä onnistumisia voi tapahtua.

Slushissa heitetään kylmään veteen ja katsotaan, oppiiko uimaan. Apua löytyy ympäriltä paljon, jos sitä osaa pyytää.

Tällä hetkellä vastaat riskisijoitusrahasto Maki.vc:n talouspuolesta. Kerro meille, mitä riskisijoitusrahastot oikein tekevät?

Sijoitamme alkuvaiheen kasvuyrityksiin, joissa näemme suuren potentiaalin. Portfoliostamme löytyy mielenkiintoisia yrityksiä kvanttiteknologiasta (IQM) kestävään koiran ruokaan (Alvar Pet). Sijoituksen jälkeen olemme aktiivisesti mukana kasvuyrityksen matkassa. 

Entä miltä sinun roolisi Maki.vc:llä näyttää, mitä sinä käytännössä teet?

Vastuullani ovat taloushallinto ja operaatiot. Hyppäsin tiimiin mukaan ennen kuin rahastoa oltiin edes vielä julkaistu, joten olen päässyt rakentamaan uutta rahastoa ihan alusta alkaen.

Taloushallinnon operaatioiden lisäksi olen ollut mm. tekemässä Starting up -kurssia, luonut meille harjoitteluohjelman ja vastannut sen rekrytoinneista, tehnyt sijoittajaviestintää ja kaikkea muuta mitä mielestäni on pitänyt tehdä. Käytännössä: jos näkee epäkohdan, se pitää fiksata. Työ siis muotoutuu osittain omien mielenkiinnon kohteiden mukaan.

Kuvaile tyypillistä työpäivääsi?

Tyypillisenä työpäivänä tapahtuu paljon kaikenlaista. Portfolioyhtiön toimitusjohtajalta saattaa tulla pyyntö auttaa jossain, mahdollisesti joku hallituksen kokous, LP:iden kanssa yhteydenpitoa, ehkä puhelu jonkun uuden yrittäjän kanssa. Sopimusten tekemistä ja perus taloushallinnon hommia!

Mikä on opiskelutaustasi merkitys siinä, missä olet nykyään?

Toki opinnoilla on vaikutusta – kuitenkin pitkällä aikavälillä suurin arvo on niillä ihmisillä, jotka olen saanut vierelleni, joiden kanssa sparrailla ja jotka ovat kannustaneet eteenpäin.

Aallon kauppakorkeakoulun motto on Better Business – Better Society. Mitä tämä tarkoittaa ja näkyykö se urallasi? Miten?

Minulle se tarkoittaa sitä, että yritysten tehtävä on luoda parempaa maailmaa. Ajatus siitä, että yrityksen tehtävä on luoda omistajalle voittoa, sisältää myös muunlaista arvonluontia. Makilla olemme mukana luomassa parempaa maailmaa rahoittamalla yhteiskuntaa muuttavia yrityksiä.

Se on siis uusien ratkaisujen etsimistä ja luomista. Kasvuyrityspuolella näkee paljon tiimejä, jotka kehittävät kestäviä ratkaisuja, joilla taataan parempi tulevaisuus. Ja me Makilla olemme mukana luomassa sitä parempaa maailmaa rahoittamalla yhteiskuntaan vaikuttavia lähtöjä.

Moni varmasti miettii, minne hakea tämän kevään yhteishaussa. Minkälaisille tyypeille Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu on hyvä match? 

Kauppis sopii hyvin luoville ongelmanratkaisijoille, sillä sitä työelämä mielestäni usein on. Toki kandivaiheessa kehitetään myös teknisempää osaamista, mutta etenkin maisteriopinnot ovat suurilta osin luovaa ongelmanratkaisua.

Uravinkkisi mimmeille?

Naiset – laittakaa minulle viestiä, jos kiinnostaa jutella omasta urasta tai VC-alasta. Lähden mieluusti kahville ja autan puhelimitse. Saan paljon yhteydenottoja, joissa toivotaan sparrailua, mutta niitä voisi tulla naisilta myös enemmän.

Tehkää rohkeasti siistejä juttuja, jotka kiinnostavat. Silloin tulee lisää mielenkiintoisia asioita vastaan. Aalto-yliopiston hieno puoli on se, kauppisopintojen sivussa voi tehdä vaikka teknisen tai taiteen sivuaineen. Ja opiskellessahan voi rauhassa kokeilla kaikenlaista!

Hae Aalto-yliopiston kauppakorkeakouluun! Kevään yhteishaun hakuaika on käynnissä 17.3.–31.3.2021.

Mimmi

Generalisti, joka kuuntelee aina ennen kuin vastaa. Lukee Saariota ja soittaa Schubertia. Fanittaa energiapatukoita, tarra-arkkeja ja toimivaa elektroniikkaa. Miettii talous- ja rahakysymyksiä työkseen, vaaleanpunainen sijoitusliivi yllään.

Edellinen
Edellinen

Let there be cryptos! – Bitcoinin varhaiset vuodet markkinoiden merillä

Seuraava
Seuraava

Säästösummilla ei ole väliä – tärkeintä on aloittaa uusi tapa