Inflaatio ja miksi se on tärkeä ymmärtää

kuvalähde

kuvalähde

Sanon sen suoraan: inflaatio is a bitch.

Inflaatiota on tituleerattu sijoittajan viholliseksi. Se nimittäin tekee pitkällä aikavälillä hallaa niille tuotoille, joita me hiki hatussa havitellaan pörssissä.

No tarkoittaako se sitä, että sijoittaminen on itseasiassa ihan turhaa puuhaa? Pitäisikö mun keksiä joku uusi aihe josta blogata?! Ei todellakaan. Päinvastoin, inflaatio on yksi merkittävin syy siihen, miksi sijoittaminen on tärkeää.

Mikä, mikä?

Okay ladies, inflaatio tarkoittaa rahan ostovoiman heikkenemistä, eli sitä, että hinnat nousee ajan myötä. Esimerkki: sillä rahalla, jolla vanhempasi ostivat lauantaikarkkia lähikiskalta omassa lapsuudessaan, saisi tänään karkkeja huomattavasti vähemmän. Kahden prosentin inflaatiolla rahan ostovoima puolittuu 35 vuodessa.

Ja se on koko inflaation idea: saat samalla rahalla enemmän tänään kuin huomenna. (Tai no, ainakin enemmän kuin ensi vuonna, ja varsinkin 10 vuoden päästä) Tämä sotii säästäjän periaatteita vastaan: säästä ensin, osta sitten. Joten miksi ihmeessä inflaatio on edes olemassa?

Why oh why

Inflaatio johtuu siitä, että rahan tarjonta kasvaa (eli sitä on taloudessa enemmän käytettävissä). Inflaation takia kaikkia maailman ongelmia ei voida ratkaista sillä, että rahaa yksinkertaisesti painettaisiin enemmän. (Tämän isäni selitti mulle, kun luulin kahdeksanvuotiaana lapsinerona keksineeni keinon maailmanparannukseen) Rahapoliitikot tähtäävät 2% vuosittaiseen inflaatioon, jotta he saisivat ihmiset pitämään ostohousut jalassa ja sitä myöten kansantalouden kuosissa.

Sitäpaitsi inflaation vastakohta, eli deflaatio, ei sekään ole yhtään parempi. Deflaatio on inflaatiota huomattavasti harvinaisempi ilmiö, jolloin hinnat laskee ja rahan ostovoima voimistuu. Vaikka deflaatio suosii meitä säästäjiä ja sijoittajia, sitä pidetään yleisesti huonona asiana, sillä se liitetään alhaisempaan kulutukseen, palkkojen laskuun ja työttömyyteen. (Eli siihen, että ihmisillä on yleisesti ottaen vähemmän rahee.)

Pörssiin vaan

Inflaatio on teoriassa velalliselle hyvä juttu, sillä hän saa ostettua lainarahalla jotain tänään, joka olisi kalliimpaa ostaa ensi vuonna. Käytännössä kuitenkin korot ja palkat ottavat huomioon inflaation, jolloin tuo etu pienenee ja jopa häviää.

Surkeimmin inflaatio kohtelee säästäjää, joka makuuttaa rahojaan pankkitilillä (tai vielä pahempi, patjassa). Nyrkkisääntö: jos säästötilin korko on alle 2%, tiedät, että rahat rapistuvat hitaasti, mutta varmasti.

Eli missä niitä rahoja sitten kannattaa pitää, ettei inflaatio söisi niitä jälkiruuaksi? (Tämä oli retorinen kysymys: pörssissä tietenkin) Toki pörssissäkin on otettava inflaatio huomioon: vaikka keskimääräinen vuosituotto olisi 8%, inflaation jälkeen se onkin vain 6%. Tai, jos mietitään positiivisemmin, se on kuitenkin 6%.

Ja positiivisuushan kannattaa aina. 

Allrighty, siinä olikin kaikki tältä erää! Anna itsellesi yläfemma, jos opit tänään jotain uutta! Ja vietä nyt ihana maanantai-ilta, mimmi. <3

Edellinen
Edellinen

Kuinka saavuttaa mielenra(u)ha?

Seuraava
Seuraava

Melkein kaikki sijoittamisen aloittamisesta – Kuuntele nyt!