Finanssiala ilman pankkeja – Da fuck is DeFi?!

Kuvittele maailma ilman perinteistä pankkijärjestelmää. Mimmit sijoittaa -median bloggaaja Jasmine Singh uskoo, että hajautettu finanssiala, eli DeFi, haastaa pankit ja käsityksemme toimivasta rahaliikenteestä.

Jasmine Singh. Kuva: Mona Salminen.

Jasmine Singh. Kuva: Mona Salminen.

DeFi, eli decentralized finance, tarkoittaa uudenlaista avointa ja hajautettua finanssimaailmaa, joka on kolmansista osapuolista, eli esimerkiksi pankeista, riippumaton. DeFi voidaan mieltää jopa vaihtoehtoiseksi pankiksi. 

DeFi ja sen applikaatiot ovat Ethereum-pohjaisia (Ethereum on maailman toiseksi suurin kryptovaluutta!). 

DeFi tarjoaa sekä perinteisiä että aivan uusia finanssipalveluita

Pankkien ja rahoituslaitosten tehtävä on tarjota laina-, talletus- ja sijoituspalveluita. Ne määrittävät palveluiden laajuuden ja niiden tarjoamisen yksilöstä ja hänen tarpeestaan sekä maksukyvystään riippuen. 

DeFi taas hyödyntää lohkoketjuteknologiaa, joka mahdollistaa perinteisten ja uudenlaisten finanssipalveluiden tarjoamisen globaalisti kaikille, jopa niille, joilla ei ole ollut mahdollisuutta käyttää perinteisiä pankkipalveluita. Kuten mainitsen eräässä vanhemmassa kirjoituksessani, kryptovaluutat voivat antaa taloudellista ja poliittista vapautta niille, joilla ei ole sitä aikaisemmin ollut. 

DeFi tarjoaa samoja palveluita kuin perinteiset rahoituslaitokset, mutta perinteisiä rahoituslaitoksia tehokkaammin.

Se ei kuitenkaan ulotu pelkästään perinteisten rahoituslaitosten palveluiden tarjoamiseen lohkoketjuteknologiaa hyödyntäen, vaan tarjoaa myös palveluita, joita perinteiset rahoituslaitoikset eivät vielä tarjoa. Rahan lähettäminen globaalisti, hajautettujen pörssien käyttö kryptovaluuttojen ostoon ja myyntiin, lainaaminen sekä vakuudella että ilman vakuuksia ja tuottoviljely. 

Nostetaan esimerkiksi vaikkapa tuottoviljely: tuottoviljelyssä omia varoja lainataan eteenpäin ja vastineeksi saadaan tuottoa, joka on ennalta määritelty summa kryptoja lainattuihin kryptoihin nähden. Tuottoviljely on kilpailtu ala, sillä tuotot viljelystä voivat olla korkeita.

DeFi vs. perinteinen rahoitus

DeFi

  • Hallitset itse omia varojasi

  • Nopeat transaktiot

  • Markkinat ovat aina auki

  • Pseudonyymit transaktiot, jolloin historia ja transaktiot ovat julkisesti nähtävillä mutta henkilöllisyys pysyy piilossa

  • Avoin kaikille

Perinteinen rahoitus

  • Kolmas osapuoli hallitsee varojasi

  • Voi kestää monia pankkipäiviä

  • Markkinat ovat rajoitettuja työpäiviin

  • Henkilöllisyyteen sidotut transaktiot ja kolmansian osapuolien hallinnoimat transaktiot ja historia

  • Ei avoin kaikille. Hakuprosessit

Alhaiset kustannukset – heti kun ruuhka ratkaistaan

Yksi DeFi:n kulmakivistä on alhaiset kustannukset. DeFi:n toimiminen Ethereum-älysopimusalustalla on kuitenkin viime aikoina ollut kallista, koska Ethereum-verkko on ollut tukossa valtavasta määrästä transaktioita. 

Tämän odotetaan helpottavan tulevaisuudessa, kun Ethereumin skaalautuvuuteen kehitetään ratkaisuja. Sillä aikaa DeFi maailmassa Ethereumin rinnalle on tullut muita DeFi-ekosysteemejä, jotka mahdollistavat edullisen kaupankäynnin. 

DeFi:n etuja:

  1. Keskimääräistä korkeampi tuotto säästöille

  2. Lainan saaminen ja antaminen kryptovaluuttoja vastaan

  3. Lainan saaminen perinteistä paremmilla laina- ja luottolimiiteillä

  4. Rahan lähettäminen ja vastaanottaminen globaalisti pienin kustannuksin

  5. Lainan saaminen hakijan taustasta riippumatta

  6. Valinnanvapaus palveluiden välillä, mikä mahdollistaa laajan kilpailutuksen

Älysopimukset ovat DeFi:n selkäranka, mutta ne ovat myöskin alttiita manipuloinnille ja väärinkäytölle. Älysopimukset perustuvat avoimeen lähdekoodiin, jolloin mahdolliset käyttäjät voivat tarkastella DeFi-protokollan älysopimuksen läpi. 

Älysopimukset eivät kuitenkaan ole idioottivarmoja, jolloin on mahdollista että sopimukset ovat puutteellisia ja niitä on mahdollista väärinkäyttää, manipuloida ja hakkeroida. 

NFT:t ja DeFi eivät ole suinkaan ainoita kryptovaluuttojen käyttömahdollisuuksia niiden pääasiallisten käyttötarkoitusten lisäksi. 

DeFi:n kehitys on ollut eksponentiaalista ja palveluiden tarjonta kasvaa jatkuvasti. Nopeasti kasvanut, yli 70 miljardin dollarin markkina-arvo lisää ennestään mielenkiintoa DeFi:ä ja sen mahdollisuuksia kohtaan. 

Esimerkiksi Ethereumin lisäksi monet muut älysopimusalustan omaavat kryptovaluutat mahdollistavat lukemattomia ja vielä tuntemattomiakin toiminnallisuuksia kryptovaluuttojen maailmassa! 

DeFi on ehdottomasti mukana rikkomassa perinteisten rahoituslaitosten roolia yhteiskunnassa.

Huomaathan, että sijoittamiseen liittyy aina riski sijoitetun varallisuuden menettämisestä. Emme koskaan anna sijoitusneuvoja. Sijoita aina oman riskinsietokykysi mukaan.

Jasmine Singh

Taloudellisen vallankumouksen ja vapauden perässä juokseva mimmi, joka tekee viikonloppuisin DJ-keikkoja. Lempiaiheitani ovat kryptovaluutat, maailman poliittinen tilanne ja musiikki.

Edellinen
Edellinen

Onko tulevaisuuden kapitalismi empaattinen?

Seuraava
Seuraava

Ystäväkirja: Seppo Saario