4 kysymystä, joiden avulla luot itsellesi sopivan sijoitussuunnitelman
Sijoitussuunnitelma on ensimmäinen asia, joka jokaisen sijoittajan tulisi tehdä. Miksi? Koska se tekee sijoittamisesta tavoitteellista ja suojaa turhilta virheiltä! Listasimme neljä kysymystä, joiden avulla teet juuri sinulle sopivan suunnitelman.
Kirjallinen sijoitussuunnitelma on syytä löytyä jokaisen sijoittajan takataskusta niin hyvinä kuin huonoinakin aikoina. Sen tärkeys kuitenkin korostuu entisestään markkinoiden myllerryksessä, kun pelko sijoitusten arvon jatkuvasta laskemisesta voi altistaa kylmäpäisimmänkin sijoittajan hätiköidyille päätöksille.
Kirjallinen sijoitussuunnitelma auttaa niin omien tavoitteiden hahmottamisessa kuin niiden saavuttamisessakin. Kirjallisen suunnitelman avulla teet harkitumpia valintoja ja pidät kovan paikan tullen tunteesi kurissa.
Kun teet sijoitussuunnitelmaasi, mieti ainakin seuraavia kysymyksiä:
1. “Millainen minun taloudellinen tilanteeni on nyt?”
Kartoita ja kirjaa itsellesi ylös, mikä on taloudellinen nykytilanteesi. Nykytilanteesi on koko sijoitustoimintasi kulmakivi, sen avulla hahmotat mahdollisuuksiasi ottaa riskiä sekä sen, millaisia summia sinun kannattaa sijoittaa.
Käy läpi ja listaa ainakin kuukausittaiset tulosi ja menosi sekä varallisuutesi ja velkasi. Kirjaa ylös myös, kuinka paljon rahaa saat säästettyä kuukausittain.
Pohdi, kuinka paljon tarvitset säästöjä. Säästössä olisi hyvä pitää puskuria 3–6 kuukauden menoja vastaava summa yllättäviä menoja ja elämäntilanteita varten. Kun puskuri on kunnossa, et joudu myymään sijoituksiasi yllättäen.
2. “Kuinka paljon minulla on varaa sijoittaa?”
Kun taloudellinen tilanteesi on selkeä, pohdi, paljonko pystyt sijoittamaan kuukausittain pörssiin. Summaa on hyvä ajatella prosentuaalisesti suhteessa kuukausittaisiin nettotuloihisi. Voit esimerkiksi päättää laittaa sijoituksiin kuukausittain 5–10 % nettotuloistasi – tilanteesi mukaan.
Voit myös päättää, että haluat sijoittaa aluksi isomman kertasumman ja jatkaa sitten kuukausittaista sijoittamista.
3. “Millaisia riskejä haluan ottaa?”
Omaa riskinsietokykyään on hyvä pohtia tarkkaan ja rehellisesti jo ennen kuin lähtee sijoittamaan rahojaan pörssiin. Riskinsietokyvyn pohdinnassa kannattaa huomioida oma elämäntilanne, kuten ikä, työtilanne, säästöt ja varallisuus. Yleisesti sanotaan, että mitä nuorempi on, sitä enemmän riskiä voi ottaa, sillä aika on sijoittajan puolella ja korjaa usein tappiot voitoiksi. Yleinen nyrkkisääntö onkin pitää varallisuudestasi sijoitettuna 100 % – ikäsi: eli jos olet 25-vuotias, tämän säännön mukaan sinulla voisi olla sijoitettuna jopa 75 % koko nettovarallisuudestasi.
Riskinsietokykysi mukaan voit myös päättää, sijoitatko passiivisiin indeksirahastoihin, joilla pääset lähelle pörssin keskimääräistä tuottoa vai suoriin osakkeisiin, jotka ovat usein volatiilimpia ja riskialttiimpia, mutta joissa on usein korkeampi tuottopotentiaali kuin indeksirahastoissa. Tai kenties päädyt valitsemaan keskitien ja sijoitat molempiin!
4. “Mitä haluan sijoituksillani saavuttaa ja kauanko haluan odottaa?”
Selvitä itsellesi, miksi sijoitat; sijoitatko saadaksesi rahaa jotain lähitulevaisuuden projektia varten, vai tavoitteletko yleistä taloudellista turvaa? Sijoitatko esimerkiksi asuntoa tai eläkepäiviä varten? Onko tarkoituksesi muuttaa sijoitukset rahaksi viiden, kymmenen vai viidenkymmenen vuoden päästä?
Sijoitusstrategian kannalta on nimittäin tärkeää tietää, milloin aiot realisoida mahdolliset tuotot. Esimerkiksi viiden vuoden sijoitushorisontilla kannattaa yleensä ottaa vähemmän riskejä kuin 30 vuoden aikajänteellä. Lyhyellä aikavälillä voit muuten menettää suuriakin summia, mutta pidemmän päälle suuretkin laskut korjaantuvat yleensä nousuksi.