Viivi Lehtonen elää ulkomailla unelmaelämäänsä reilun tonnin kuukausibudjetilla – ”Aloin maksamaan asuntolainan tapaan retkeilyautoa, jossa elän”

Viivi Lehtonen, 26, työskenteli sairaanhoitajana, mutta pakeni talvisin Aasiaan, Australiaan, Yhdysvaltoihin tai Meksikoon. Pandemian seurauksena syntyi onlinejoogastudio Koti Shala. Nyt Lehtonen toimii täysipäiväisenä yrittäjänä ja asuu digital nomadina Portugalissa.

Viivi Lehtonen. KUVA: Akseli Mäkynen

KUVA: Akseli Mäkynen

Kaikki alkoi kiinnostuksesta joogaa kohtaan. Harrastuksen edetessä Lehtonen halusi syventää omaa osaamistaan. Muutama vuosi sitten hän lähti joogaopettajakoulutukseen Balille.

”200 tunnin koulutuksen alussa sanottiin, että tämä tulee muuttamaan koko elämäsi. Hymähtelin ja mietin, että mitähän tuo nyt muka meinaa”, Lehtonen muistelee.

Koulutuksen jälkeen Lehtonen palasi Suomeen ja ohjasi joogaa Lahdessa ja Helsingissä sairaalatyön ohella. Pandemian seurauksena etäjoogailusta tuli pian uusi normaali. Lehtosen sivubisnes joogaopettajana kasvoi lopulta kokopäivätyöksi, kun hän irtisanoutui sairaalasta ja perusti onlinejoogastudio Koti Shalan.   

”Mitä enemmän näin elämänkaarta sairaalassa ja toteutin itseäni ja kuuntelin sisäistä ääntäni, sitä paremmin ymmärsin, että elämä on tässä ja nyt – kukaan ei lupaa huomista.”

Digitaalinen nomadi voi tehdä töitä mistä päin maailmaa tahansa

Viime heinäkuussa Lehtonen sai idean retkeilyauton ostamisesta. Ennen ostopäätöksen tekemistä hän vertasi Helsingissä asumisen kustannuksia retkeilyautoelämän kuluihin ulkomailla. Kiinteät kuukausikulut olivat lähes samat. Myös oman onlinejoogastudion pyörittäminen mahdollisti työskentelyn mistä tahansa.

Niinpä Lehtonen myi omaisuutensa Helsingissä ja osti retkeilyauton, jolla ajoi alkusyksystä 2021 Euroopan läpi Portugaliin. Samalla hän siirtyi digitaaliseksi nomadiksi.

Termi digitaalinen nomadi juontuu englannin sanasta digital nomad, joka tarkoittaa vapaasti suomennettuna digitaalista paimentolaista. Elämäntyyliä toteuttavat ovat siirtäneet työskentelynsä kokonaan verkkoon ja matkustavat paikasta toiseen ilman kiinteää kotia. Digitaaliset nomadit työskentelevät esimerkiksi yrittäjinä, freelancereina, sisällöntuottajina tai virtuaalisesti toteutettavissa myynti- ja asiakaspalvelutöissä.

Tilastojen mukaan paikkariippumaton työskentely on yhä suositumpaa

MBO Partnersin julkaiseman tutkimuksen mukaan vuonna 2020 yhdysvaltalaisten digitaalisten nomadien määrä kasvoi lähes 50 prosentilla. Muutokseen vaikutti pandemiatilanne ja laaja siirtyminen etätyöskentelyyn.

Digitaalisten nomadien vuositulot vaihtelevat paljon. 38 prosenttia digitaalisista nomadeista ansaitsee alle 10 000 dollaria vuodessa, mutta noin joka seitsemäs kertoo tienaavansa yli 75 000 dollaria vuodessa, selviää MBO Partnersin tutkimuksesta. 

Digital nomads world -sivustolla maita ja kaupunkeja eri puolella maailmaa arvostellaan sen perusteella, kuinka sopivia ne ovat digitaalisille nomadeille. Kaupunkien hintatasoa ja elinkustannuksia vertaillaan sivustolla innokkaasti.

Portugali, jossa Lehtonenkin tällä hetkellä majailee, on erityisesti digitaalisten nomadien suosiossa. Ruoka ja asuminen on halpaa ja sää on ympäri vuoden yksi Euroopan lämpimimmistä.

Elämäntyylin kulut ovat maltilliset

Lehtosen retkeilyautoelämän kiinteät kulut kuukaudessa ovat noin 1127 euroa. Summaan on laskettu auto- ja opintolainan lyhennys, liittymäkulut, suoratoistopalvelu- ja nettisivumaksut, pyykinpesu, vakuutukset sekä ruoka- ja dieselkulut.

”Summa on käytännössä sama kuin kuukausittaiset menot Kallion kaksiossa asuessani. Vakuutusmaksut ovat korkeammat, mutta se kompensoituu sillä, että täällä ruoka on hieman edullisempaa. Suunnittelen kuukausibudjetin paremmin ja myös pysyn siinä”, Lehtonen vertaa.

Suuria säästöjä ei Lehtosella nomadiksi siirtyessä ollut. Muutaman tonnin säästöt ovat Lehtosen mielestä kuitenkin tarpeellisia missä tahansa elämäntilanteessa. Suuria muutoksia kulutuksessa tai omassa rahapolitiikassa retkeilyautoon muuttaessa ei tarvinnut tehdä.

”Pelkkä ’vuokrasopimus’ ikään kuin muuttui – aloin maksamaan asuntolainan tapaan tätä retkeilyautoa, jossa elän”, Lehtonen kertoo.

”Juuri nyt arki tuntuu epätodellisen ihanalta”

Helsingissä usein rauhattomaksi itsensä tuntenut Lehtonen herää nyt ilman herätyskelloa ja aloittaa aamut surffauksella tai kävelylenkillä rannalla. Vasta sitten hän siirtyy töiden pariin. 

Lehtosen työ koostuu esimerkiksi joogavideoiden kuvaamisesta ja ohjaamisesta, editoinnista sekä sisällöntuotannosta. Hän työskentelee 2–8 tuntia päivässä neljänä päivänä viikossa. Työympäristönä toimivat rannat, luonnonpuistot, sänky tai satunnaiset työtilat.

Illat ovat pyhitetty hyvälle ruualle, musiikille sekä kauniille auringonlaskuille.

”Juuri nyt arki tuntuu epätodellisen ihanalta.”

Elämäntyylillä on myös varjopuolensa. Riippuvuus verkkoyhteydestä ja ajoittain suureksi muodostuva ruutuaika aiheuttavat joskus ongelmia. Myös selkeiden rutiinien puute häiritsee toisinaan.

Lehtonen uskoo paikkasitoutumattoman elämäntyylin olevan häntä varten. Hän ei kuitenkaan sulje pois sitä mahdollisuutta, että palaisi tulevaisuudessa takaisin sairaalatöihin.

”Se, mikä toimii nyt ja tuntuu parhaimmalta koskaan, ei välttämättä vuoden päästä enää sovi elämäntilanteeseen”, Lehtonen kiteyttää.

KUVA: Akseli Mäkynen

Aino-Maija Makkula

Tamperelaistunut maailmanmatkaaja, joka innostuu kaikesta ja inspiroituu aikaisin aamulla.

Edellinen
Edellinen

Oh no! Perintäkirje kilahti postilaatikkoon!

Seuraava
Seuraava

Keitä ovat alle 40-vuotiaat naiset pörssiyhtiöiden hallituksissa? Prönön vuosittainen selvitys valottaa tilastoja