Vihreä siirtymä auttaa energiakriisin ratkaisemisessa – ja tarjoaa kiinnostavia sijoitusmahdollisuuksia

Kaupallinen yhteistyö: Nordea

Nordean rahastoyhtiön myyntijohtaja Miia Hukari uskoo, että panostukset vihreään siirtymään olisivat voineet ja voivat yhä lieventää energiakriisiä. Sijoittaja voi tukea vihreää siirtymää sijoittamalla yhtiöihin, jotka rakentavat vähähiilistä tulevaisuutta.

Kuva: Johanna Taskinen

Kulunut vuosi on ollut sijoitusmarkkinoilla epävarmuuden aikaa korkean inflaation ja Ukrainan sodan vuoksi. Nordean rahastoyhtiön myyntijohtaja Miia Hukarin mukaan myös sotaa seurannut Euroopan energiakriisi lisää talouden epävakautta.

“Eurooppa on ollut todella riippuvainen venäläisestä tuontienergiasta. Nyt, kun Venäjä on kirjaimellisesti laittanut kaasuhanat kiinni, Euroopan maiden on löydettävä uusia energianlähteitä lyhyellä aikavälillä. Samaan aikaan energian hinnat ovat nousseet”, Hukari kertoo.

Hukarin mukaan osakemarkkinoiden tuottonäkymät ovat tällä hetkellä ylipäätään epävarmat ja yritysten tulosten odotetaan laskevan. Energiakustannusten kasvu heikentää yritysten tuottonäkymiä entisestään.

Energiakriisi kiihdyttää myös inflaatiota, mikä hidastaa koko talouden toimintaa ja vaikuttaa siihen, paljonko yksittäisellä sijoittajalla jää rahaa laitettavaksi pörssiin.

“Energian hinnan nousu on ollut osasyy voimakkaasti kiihtyneeseen inflaatioon, minkä vuoksi keskuspankit joutuvat kiristämään rahapolitiikkaa. Noussut korkotaso puolestaan hidastaa taloutta ja lisää todennäköisyyttä sille, että Eurooppa ajautuu taantumaan”, Hukari kertoo.

Vihreä siirtymä olisi voinut lieventää energiakriisiä

Hukari toteaa myös, ettei Venäjältä tulevan kaasuntuonnin keskeytys vaikuttaisi Eurooppaan näin suuresti, mikäli maat olisivat lisänneet energiaomavaraisuuttaan ja hajauttaneet energian hankintapaikkoja kuluneiden vuosien aikana. Hänen mielestään erityisesti panostukset vihreään siirtymään olisivat vauhdittaneet Euroopan irtautumista Venäjän kaasuntuotannosta. 

Vihreällä siirtymällä Hukari viittaa muutokseen kohti ekologisesti kestävää taloutta ja kasvua, joka ei perustu luonnonvarojen ylikulutukseen tai fossiilisiin polttoaineisiin. Tällä hetkellä siirtymää edistää erityisesti Euroopan Unionin vihreän kehityksen ohjelma.

“Jos olisimme siirtyneet voimalla vihreisiin energialähteisiin, emme olisi näin voimakkaassa energiakriisissä. Venäjään liittyvät poliittiset riskit ovat olleet tiedossa jo kauan aikaa”, Hukari toteaa.

Hukari uskoo energiakriisin vaikuttavan markkinoiden toimintaan vielä ensi vuoden puolella. Hän huomauttaa, että vihreä siirtymä on puolestaan vuosikymmeniä kestävä globaali muutos.

“Vihreä siirtymä on vuosikymmenten trendi kohti energiatehokkuutta ja uusiutuvia energianlähteitä. Uskon, että sijoittajat pohtivat myös enenevissä määrin arvomaailmaansa ja sitä, haluavatko tukea sijoituksillaan siirtymää vähähiiliseen talouteen”, Hukari pohtii.

Vihreään siirtymään voi sijoittaa Tähtirahastojen kautta

Hukarin mukaan yksittäinen sijoittaja voi tukea vihreää siirtymää ja energiantuotannon muutosta ohjaamalla rahansa yhtiöihin, jotka rakentavat vähähiilistä tulevaisuutta. 

“Esimerkiksi uusiutuvan energian yhtiöt tukevat vihreää siirtymää. Tarvitsemme kuitenkin myös yhtiöitä, jotka kehittävät teknologioita, infrastruktuuria ja energiatehokkaita ratkaisuja esimerkiksi rakentamiseen, teollisuuteen tai maatalouteen”, Hukari summaa.

Vihreään siirtymään voi sijoittaa helposti esimerkiksi niihin keskittyvien sijoitusrahastojen kautta. Rahastojen avulla sijoitukset on helppo hajauttaa maantieteellisesti, useaan yhtiöön ja eri toimialoihin kohtuullisilla kustannuksilla.

Hukarin mukaan esimerkiksi Nordean Tähtirahastot sisältävät runsaasti vihreää siirtymää tukevia yhtiöitä, sillä osake- ja korkorahastoja sisältävän rahastoperheen sijoituskohteet valitaan vastuullisen sijoittamisen ESG-kriteerien perusteella. Termi ESG viittaa ympäristöön, yhteiskuntavastuuseen ja hallintotapaan. Termi ESG on lyhenne sanoista Environmental, Social ja Governance.

“Tähtirahastot eivät käytännössä sisällä fossiilisen energian yhtiöitä, sillä ne eivät täytä ympäristökriteereitämme. Sen sijaan niissä on uusiutuvan energian yhtiöitä sekä teollisuusyhtiöitä, jotka kehittävät materiaali- ja energiatehokkaita ratkaisuja”, Hukari toteaa.

Nordean vastuullisen sijoittamisen tiimi arvioi Tähtirahastoihin kuuluvien yhtiöiden vastuullisuuden säännöllisesti ympäristön, yhteiskuntavastuun sekä hallintotavan näkökulmista. Tiimi kerää tietoa arvioinnin tueksi kyselylomakkeilla sekä keskusteluilla yhtiöiden johdon, hallituksen ja muiden sidosryhmien kanssa.

Lisäksi Nordea pyrkii ohjaamaan rahastoihin valikoituneita yhtiöitä toimimaan entistä vastuullisemmin.

“Käymme yhtiöiden kanssa aktiivista vuoropuhelua, jotta heidän tietämyksensä vastuullisuusasioiden edistämisestä kasvaisi ja jotta he toimisivat entistä vastuullisemmin”, Hukari kertoo.

Vastuullisuus ja vihreä siirtymä tuovat tuottoa sijoittajalle

Hukari uskoo, että vihreää siirtymää edistävät yhtiöt ovat hyvä sijoituskohde. 

Nordeassa ajatellaan ylipäätään, että vastuullisempi toiminta parantaa yhtiöiden ja osakkeiden tuottoa sekä alentaa niiden riskisyyttä pitkällä aikavälillä. Tämän vuoksi Tähtirahastoilta voi Hukarin mukaan odottaa maailman laajojen osakeindeksien tasoista tuottoa.

“Emme sijoita vastuullisesti tuoton kustannuksella. Yhtiön pitää olla hyvä sijoituskohde sekä taloudellisesti että vastuullisuusmielessä”, Hukari summaa.

Matleena Inget

Kestävästä kehityksestä ja kulutuksesta sekä taloudesta innostunut kauppislainen, joka on utelias ymmärtämään maailmaa ja muita ihmisiä. Mimmit sijoittaa -median toimittaja.

Edellinen
Edellinen

Talouden puhutuimmat: Energiakriisi poikii säästövinkkejä, kalliita bussilippuja ja halpoja asuntoja

Seuraava
Seuraava

Veroja pitää maksaa, muttei liikaa – muista ainakin nämä vähennykset!