Vastuullisen sijoittamisen alkeet
Mahtavaa maanantaita mimmit! Viikko starttaa tuttuun tapaan uudella podijaksolla – ja tällä kertaa aiheena on SUPER toivottu vastuullinen sijoittaminen.
Jakso on toteutettu yhteistyössä Nordean kanssa ja se käsittelee vastuullisuutta niin sijoitussalkussa kuin omassa elämässäkin. Kuuntele jakso täältä!
Kuten aina uutta aiheetta käsitellessä, tämäkin on vain pintaraapaisu laajaan ja monimutkaiseen aiheeseen (mutta ei anneta sen masentaa). Jaksossa käydään läpi vastuullisen sijoittamisen peruskäsitteitä, mihin kuuluu muun muassa ESG-asiat.
Ai mitkä ihmeen eeäsgee-asiat? ESG on lyhenne sanoista environment (ympäristövastuu), social (yhteiskuntavastuu) ja governance (hyvä hallintotapa). ESG-asiat auttavat meitä arvioimaan sijoituskohteiden vastuullisuutta.
Yritysten ympäristövastuu arvioi liiketoiminnan vaikutusta ympäristöön. Kyseessä voi olla vaikka energiatehokkuus, hiilidioksidipäästöt, erilaiset ympäristöohjelmat sekä vastuullisen tuotantotavan standardit ja sertifikaatit. Lyhykäisyydessään; työskenteleekö yhtiö planeettaa vastaan, sen puolesta, vai jotain siltä väliltä.
Yhtiöiden yhteiskuntavastuu taas kuvaa ihmisoikeuksiin ja työoloihin liittyviä asioita. Minkälaista henkilöstöpolitiikkaa yhtiö noudattaa ja minkälaiset työolosuhteet työntekijöillä on? Huomioiko yhtiö toiminnassaan lähiyhteisöään ja tuomitseehan se esimerkiksi lapsityövoiman?
Hyvä hallintotapa viittaa liiketoiminnan etiikkaan. Esimerkiksi siihen, että yhtiön hallitus on riippumaton ja korruptiovastainen, ja että yhtiö maksaa kaikki verot jonka sen kuuluukin maksaa. Hyvä hallintotapa tarkoittaa siis periaatteessa sitä, että yhtiön johdossa olevat tyypit ovat hyviksiä ja hoitavat asiansa kunnolla.
ESG-asioiden avulla pyritään löytämään sijoituskohteita, joilla on mahdollisimman hyvä riski-tuotto-suhde. Vastuullisessa sijoittamisessa ei siis (tietenkään) ole kyse hyväntekeväisyydestä, vaan sijoitusstrategiasta, jolla haetaan salkkuun parempaa tuottoa. Ja kuka nyt ei sellaista haluaisi? Kuule lisää podissa!