Kolme askelta sijoittamisen aloittamiseen
Säästäminen ja sijoittaminen tarkoittaa eri ihmisille eri asioita, elämäntilanteesta ja -tyylistä riippuen.
Vaikka et olisikaan Excel-taulukoiden fiilistelijä tai säästökuureista kiksejä saava mimmi, säästämisestä ja sijoittamisesta voi tehdä omannäköistä.
Ensin kannattaa tarkastella omaa elämäänsä ja määrittää nykyinen rahatilanne. Raha-asioiden haltuunotossa on tärkeää olla rehellinen, realistinen ja vertaamatta itseään muihin.
Jos kaverit säästävät jo seuraavaan lomamatkaan tai omaan asuntoon, ja itse makselet teinivuosien pikavippejä takaisin, good for you!! Ole ylpeä siitä, että kannat vastuun ja otat taloutesi haltuun. Älä annan muiden ihmisten elämäntilanteiden hämärtää tai pienentää omia tavoitteitasi, vaan keskity siihen, mikä sinun elämässäsi on prioriteetti juuri nyt.
Jos taas olet epävarma siitä, mikä olisi ensimmäinen askel taloutesi haltuunottoon, jatka tämän postauksen lukemista! Olen kerännyt alle säästämisen ja sijoittamisen kolme vaihetta. Yritä tunnistaa, missä vaiheessa itse olet ja take it from there!
1. Täytä kuoppasi ennen keon kasaamista
Jos sinulla on kulutusluottoa, kulullisia osamaksu-sopimuksia, luottokorttilainaa tai muuta korkeakorkoista velkaa, maksa ne kaikki pois ennen kuin säästät muuhun. Mitä nopeammin lyhennät lainan, sitä vähemmän kuluja ja korkoja maksat.
On myös tärkeää olla hyvä tyyppi, joten velat kavereille kannattaa ehdottomasti maksaa pois ennen kuin laitat itsellesi rahaa sivuun.
Nyrkkisääntö velkojen takaisinmaksun ja sijoittamisen välillä menee suunnilleen näin:
Tarkista sijoituksesi tuotto-odotus ja vertaa sitä lainasi korkoon. Jos lainan korko on korkeampi kuin sijoituksesi tuotto-odotus, maksa laina ensin pois. Sama raha tekee tehokkaammin töitä lainan lyhennyksessä.
Jos taas lainan korko on matalampi kuin sijoituksesi tuotto-odotus, voit lyhentää lainaa rauhassa ja sijoittaa samalla pörssiin. Tämä pätee usein esimerkiksi opinto- ja asuntolainaan. Silloin rahat tekevät tehokkaammin töitä pörssissä, ja lopputuloksena sinulle jää enemmän rahaa.
2. Kasvata bufferi pahan ja hyvän päivän varalle
Kun akuutit lainat on lyhennetty pois, voi harkita bufferin kasvattamista. Bufferi on könttä rahaa, jota pidät sivussa jonkun odottamattoman kulun tai tapahtuman varalta.
Tämä voi olla työsuhteen äkillinen loppuminen, yllättävä muutto, parisuhteen päättyminen, tai muu taloudellista tilannetta heikentävä juttu. Bufferi pitää sinut pinnalla sen aikaa, kun järjestät elämäsi takaisin raiteilleen.
Huom! Tämä yllättävä tapahtuma voi myös olla jotain ihanaa, kuten erityiseen mahdollisuuteen tarttuminen, oli se sitten yrityksen perustaminen, kirjan kirjoittaminen, tai vaikka muutto ulkomaille.
Bufferia kutsutaankin asiallisesti Fuck you -rahastoksi, joka pitää huolen, ettei sinun tarvitse pysytellä työsuhteessa, parisuhteessa tai kotimaassa ainoastaan taloudellisen turvallisuuden takia. Kiitos Fuck you -rahaston voit itsenäisesti päättää elämästäsi.
Bufferin sanotaan yleensä olevan hyvän kokoinen, kun se kattaa 3-6 kuukauden menot.
3. Pistä raha tekemään työtä puolestasi
Kun arki rullaa ja kaikki välttämättömät menot saa katettua, voi aloittaa sijoittamisen. Kun sijoitat pörssiin, tavoitteesi on saada pääoma kasvamaan. Pitkäjänteinen sijoittaminen pörssiin kantaakin hedelmää, sillä pitkällä aikavälillä osakekurssit nousevat. Pörssissäsijoituksesi tuotot kasvavat korkoa korolle ja yritykset maksavat omistajilleen osinkoa.
Pääoman tuotto on sijoittajan palkka, korvaus siitä että olet sijoittanut rahaasi yrityksen liiketoimintaan. Mitä pidemmällä sijoitushorisontti sijaitsee, sitä enemmän sijoituksesi ehtii kasvaa korkoa korolle (lisää tästä myöhemmin).
Osinko taas on yritysten jakama voitto-osuus omistajilleen. Osinko maksetaan useimmiten kerran vuodessa. Osinkoa jakavat yleensä suuret ja vakaat yritykset. Pienemmät ja kasvuun tähtäävät yritykset käyttävät yleensä voitto-osuuden liiketoiminnansa kasvattamiseen, mikä taas näyttäytyy sijoittajille osakkeen arvonnousuna.
Osakkeisiin voit sijoittaa suoraan tai osakerahaston kautta. Osakerahastot sijoittavat moneen osakkeeseen, jolloin riski on hajautettu.
Missä näistä kolmesta vaiheesta sinä sijaitset? Mikä on seuraava (tai ensimmäinen) askeleesi säästämisen ja sijoittamisen parissa? Saat miellellään jakaa vastauksesi kommenttikentässä.
Itse olen seilannut näiden kolmen säästämistavan välillä. Olen ollut opiskelija, reppureissaaja, ja täyspäiväisesti työssäkävijä.
Ensi viikolla ajattelin avata teille omaa tilannettani enemmän, ja laatia blogissa säästösuunnitelman tulevalle syksylle.
Ihanaa viikonloppua kaikille mimmeille!
PS. Tuon ensimmäisen otsikon metaforan (täytä kuoppa vs. rakenna keko) luin Juliaihmisenblogista. En ole varma onko Julia sen itse kehittänyt, mutta tykkäsin siitä valtavasi (kuten Julian blogista yleensäkin)!