Mimmit sijoittaa työkseen: miltä näyttää osakeanalyytikko tai investointipankkiiri?
Kaupallinen yhteistyö: Evli Pankki Oyj
Olen kauppismimmi. Kun aloitin opiskeluni Hankenilla vuonna 2013, vuosikurssillani oli suunnilleen yhtä paljon mimmejä kuin kundeja. Kun toisena opiskeluvuotena oli pääaineen valinnan paikka, valitsin johtamisen.
Ensimmäisellä johtamisen kurssilla pohdittiin, minkälainen on hyvä toimitusjohtaja. Minkälaisia luonteenpiirteitä hänellä on, mitkä ovat hänen vahvuutensa, miltä hän näyttää? Useimmat opiskelijat aloittivat kuvitteellisen johtajan kuvailemisen sanoin “He is…”. Itsekin näin edessäni salkkua kantavan pukumiehen.
Ymmärsin aika nopeasti, ettei kenenkään mielikuva toimitusjohtajasta ollut minun näköiseni. Kukaan ei sulkenut silmiään ja nähnyt edessään 155 senttistä, hymyilevää, blondia mimmiä. En edes minä itse.
Huokaisin syvään.
Valmistuttuani Hankenilta kauppatieteiden kandiksi, aloitin sijoittamisen. Perusolettamani sijoittajasta oli suunnilleen samanlainen, kuin se kuvitteellinen toimitusjohtaja johtamisen kurssilla viisi vuotta aiemmin.
Näin kuitenkin yhä useamman mimmin jakavan tarinaansa sijoittajana: Julia Thurén, Jasmin Hamid, Merja Mähkä ja Jamilla Heiskanen antoivat minulle itsevarmuutta pörssissä. Halusin itse tehdä samaa. Halusin luoda internetiin paikan, jossa tällainen 155 senttinen blondi mimmi voisi olla sijoittajan normi. Se ensimmäinen profiili, joka mieleen juolahtaa.
Mimmit, jotka sijoittaa työkseen
Oma vuosikurssini Hankenilla ei ollut poikkeus. Kaupallisen alan opintoihin hakeutuu vuosittain suunnilleen yhtä paljon mimmejä kuin kundeja. Rahoitusalalla sukupuolijakauma ei kuitenkaan enää ole yhtä tasainen. Muihin mimmeihin samastuminen vaikeutuu.
Miesvaltaisen alan ei kuitenkaan kannata antaa pelottaa. Tasa-arvoinen pörssi tarkoittaa piensijoittajien lisäksi myös sijoitusalalla työskenteleviä, joten pukumiehen normia olisi aika alkaa murtaa myös investointipankeissa.
Siksi ilahduin, kun Evli Pankki ehdotti yhteistyötä sijoitusalalle hakeutuvien mimmien määrän kasvattamiseksi. Yhdessä haluamme avata keskustelun sijoitusalasta, jossa normi voi olla myös mimmi.
Vieraillessani Evlillä kysyin heti alkuun: pitääkö sijoitusalalle hakeutuvan olla rahoituksen opiskelija? Evlin mimmit vastasivat, että sijoitusalalla työskentelyssä tärkeintä on kiinnostus finanssimarkkinoita kohtaan. Sijoituspankkeihin ja rahoitusalalle haetaan innovatiivisuutta, uteliaisuutta ja uusia näkökulmia. Toisin sanottuna: ei pidä.
Nostaaksemme esiin samastuttavia työelämän roolimalleja, järjestämme huhtikuussa Mimmit sijoittaa työkseen -tapahtuman Helsingissä, jossa finanssialalla työskentelevät naiset, sekä vastavalmistuneet että konkarit, jakavat kokemuksiaan työelämästä. Tapahtuma julkistetaan Mimmit sijoittaa –Facebook-sivulla myöhemmin tällä viikolla.
Mutta mikä tärkeintä, normeja muutetaan teoilla. Meistä itsestämmekin voi tulla roolimalleja. Saavuttaaksemme tasa-arvoisemman sijoitusalan johto- ja hallitustasolla, tarvitsemme enemmän naisia myös alemmille tasoille. Entry-levelille, riveihin kiipeämään.
Sulje siis silmäsi. Kuvittele, miltä osakeanalyytikko tai investointipankkiiri näyttää. Voisiko se näyttää sinulta? Evli tarjoaa vuosittain nuorille kyvyille mahdollisuuden tutustua rahoitusalaan huippuammattilaisten ohjauksessa. Lue lisää Evlin Trainee-ohjelmasta tästä linkistä.