Miksi raha-asiat ahdistavat niin monia?
Raha herättää ihmisissä monenlaisia tuntemuksia, jotka saattavat olla epämiellyttäviä tai jopa ahdistaviakin. Psykologi Anna Collander kertoo, miksi raha-asiat aiheuttavat ahdistusta niin monelle.
Raha-asioiden ajatellaan yleensä olevan järjen asioita, vaikka totuus on kaikkea muuta. Raha ei ole vain rahaa, vaan se symboloi lukuisia elämän kannalta oleellisia ja tunteisiin sidoksissa olevia asioita, kuten luottamusta ja turvaa.
On siis ymmärrettävää, että rahasta kumpuaa erilaisia tunteita. Mutta miksi raha-asiat ahdistavat niin useita?
Psykologi ja psykoanalyytikko Anna Collander aloittaa sanomalla, että ahdistus ei ole itsessään tunne. Se on ennemminkin järjestelmän merkki siitä, että jokin pinnan alla kytevä tunne on jäänyt kohtaamatta. Tällaisia ahdistusta aiheuttavia tunteita voivat olla vaikkapa pelko, kateus tai epäoikeudenmukaisuuden herättämä ärtymys.
Rahaan liittyvät tuntemukset kuuluvat meistä jokaisen elämään. Psykologi muistuttaakin, että niistä ei ole syytä hankkiutua eroon.
“Tunteista vapaata tai neutraalia suhtautumista rahaan ei ole kellään. Eikä tarvitsekaan olla, se ei ole realistista”, Collander korostaa.
Rahasuhde kehittyy lapsuudessa
Suhde rahaan alkaa kehittyä Collanderin mukaan jo varhain. Lapsuuden kokemukset vaikuttavat vahvasti siihen, millaisia tuntemuksia raha-asiat aikuisena herättävät.
Psykologi korostaa erityisesti varhaisissa kiintymyssuhteissa muodostuvan perusluottamuksen roolia rahaan liittyvien tunteiden taustalla. Vahva vaikutus on erityisesti sillä, onko kokenut lapsena saavansa tarpeeksi hoivaa ja huolenpitoa.
“Huolenpito on iso psyykkinen asia. Se, onko voinut lapsena luottaa siihen, että minusta pidetään riittävän hyvää huolta ja että vanhempien rakkaus riittää, on merkittävä tekijä raha-ahdistuksen takana”, Collander selventää.
Huolenpitoon liittyviin kokemuksiin ei vaikuta ainoastaan se, onko esimerkiksi rahaa, ruokaa tai puhtaita vaatteita ollut riittävästi. Ainakin yhtä olennaista on psykologin mukaan se, että lapsi on saanut kohdata vapaasti niin ilon kuin surun tunteita turvallinen aikuinen tukenaan.
Ahdistus saattaa olla merkki kateudesta
Rahaan liittyvä ahdistus saattaa olla pelon ja turvattomuuden lisäksi merkki kateudesta tai epäoikeudenmukaisuuden tunteesta. Rahan määrä on konkreettinen ja selkeä mittari, jonka vertaaminen on melko yksinkertaista.
“Rahan määrästä näkee suoraan, onko toisella enemmän vain vähemmän kuin itsellä. Siksi se herättää helposti kateutta”, Collander summaa.
Psykologin mukaan erityisesti kokemukset lapsuuden sisarussuhteissa muovaavat kateuden tunnetta. Sisaruksen kanssa joutuu väistämättä tilanteisiin, joissa toinen saa toista enemmän. Toisaalta ihmisillä on ylipäätään tapana vertailla itseään ja omaa tilannettaan muihin, joten myös perheen ainoat lapset saavat osansa kateuden tunteesta.
Kateus ei kuitenkaan ole vaarallinen tunne, ja meistä jokainen kokee sitä hetkittäin.
“Raha-ahdistuksen kannalta olennaista on se, miten hyvin omaa kateutta tai muita tunteita on oppinut sietämään”, Collander toteaa.
Yhteiskunnan mallit ja elämäntilanteet vaikuttavat
Lapsuuden kokemusten ohella Collander korostaa yhteiskunnan asettamien mallien merkitystä rahaan liittyvien ajatusten ja tunteiden taustalla. Hänen mukaansa meille syötetään tietynlaista kuvaa vaikkapa siitä, millaisia rahankäyttäjiä naiset ja miehet ovat.
“Vaikka emme tietoisella tasolla ajattele kuvien olevan totta, ne muokkaavat silti odotuksiamme ja ajatuksiamme siitä, millainen käytös on turvallista, hienoa tai sosiaalisesti hyväksyttävää”, psykologi selventää.
Myös elämäntilanteet ja -muutokset vaikuttavat rahaan liittyviin tunteisiin. On ymmärrettävää, että raha stressaa, jos sitä ei ole. Toisaalta vaikkapa ero, sairastuminen tai läheisen menehtyminen voivat vaikuttaa merkittävästi taloudelliseen tilanteeseen ja lisätä ylipäätään turvattomuuden tunnetta.
Selvitä, mitä tunteita ahdistuksen taustalla on
Jos raha-asiat ahdistavat, kehottaa Collander ottamaan selvää syistä ahdistuksen taustalla.
“Kannattaa aloittaa miettimällä, millaisia tunteita, mielikuvia ja ajatuksia rahaan yhdistää”, psykologi neuvoo.
Collander korostaa, että pohdintaa tulee tehdä empaattisesti ja lempeästi. Tunteiden ei kuulu olla rationaalisia, ja siksi kaikenlaiset ajatukset kannattaa kohdata avoimin mielin.
Tunteiden kohtaaminen helpottaa ahdistusta
Tunteet, myös rahaan liittyvät, ovat erottamaton osa ihmiselämää, eikä niistä ole syytä hankkiutua eroon. Sen sijaan omia tunteita on olennaista oppia tunnistamaan, arvostamaan ja säätelemään.
“Kun erilaiset rahaan liittyvät tuntemukset kohtaa ja hyväksyy, myös ahdistus yleensä helpottaa”, Collander toteaa.
Tunteiden tunnistaminen ja läpikäyminen saattavat viedä aikaa tai vaatia ulkopuolista apua. Joskus tuntemuksia joutuu kohtaamaan useamman kerran, mutta yleensä ne kuitenkin lopulta laantuvat.
“Näiden asioiden pohtiminen on tärkeää ja mielenkiintoistakin. Samalla oppii ymmärtämään paremmin rahasuhdettaan sekä sitä, millainen rahankäyttäjä on”, Collander summaa.